Szelektívet a szemétbe? Félreinformál a 444 és a hvg!

nyomtatható verzió
2014. augusztus 6., szerda, 11:52
Számtalan videót láttunk már, amin unatkozó, izgalomra vágyó otthon ülők lekameráznak egy hulladékot begyűjtő autót, majd országba-világba kikürtölik, hogy márpedig kérem, itten összeöntötték a hulladékot! Igen, valamiért perverz vágyat érzünk, hogy egy működő rendszert megkérdőjelezzünk. Vagy csak a lustaságunk miatt keresünk kibúvót!???

Most a 444.hu és a HVG is farkast kiált egy nyíregyházi "home video" kapcsán, ahelyett hogy szakértőhöz fordultak volna. Igaz, így sokkal több "like"-ot söpörtek be, a több tízezer ember félreinformálása pedig mellékes…? Ez annyira méltatlan ekkora hírportáloktól, hogy az elképesztő! Meddig mehet ez még? Nem terheli őket felelősség?

szelektiv_01

Fotó: Hankó Gergely - ÖKO-Pack Nkft.

Az okozott károk a fenntarthatóság mindhárom alappillérében (környezet, társadalom, gazdaság) súlyosak, hiszen az újrahasznosítást népszerűsítő kommunikációban kiszámolható kárt tettek, a társadalomban újabb csalódást generáltak, a gazdasági kár pedig a cikkek miatt szemetes kukába kerülő hulladék elpazarlása… Sokszor a média a leginkább ludas a mai kialakult értékrendszeri válság miatt.

Az összeöntős videót a youtube-on már 24.000-en megtekintették (direkt nem közöljük), mialatt a nyíregyházi Térségi Hulladék - Gazdálkodási Kft. oktatóvideóját a szelektívről mindössze csak 212-en… Százszoros kár egy nap alatt!

Összeöntés 3 felvonásban

1. ÖSSZEÖNTÉS ÉS SZELEKTÁLÁS, avagy minden kezdet nehéz

A probléma, vagy városi legenda nagyon régi keletű. Röviden annyit érdemes tudni, hogy egy szelektív hulladékgyűjtési rendszer beüzemelésénél az első pár hónapban nem éri meg külön-külön üríteni a gyűjtőket, mert a lakosság tanulja még a rendszer használatát. DE EZ 10 ÉVE VOLT, KÉREM!!! Akkor még nem voltak olyan válogatócsarnokok, ahol pillanatok alatt szétválogatja az automatika a hulladékot. Tehát egy évtizede még tényleg volt rövid ideig összeöntés, ez már azonban rég a múlté!

2. Szemetes külcsín, szelektív belbecs

Az összeöntés második variációja, amikor kívülről úgy tűnik felülről egybe öntik egy konténerbe a hulladékokat, mindeközben persze külön-külön rekeszekbe ürít a begyűjtő autó. Ez a módszer is sok helyen működik, mi anno Baján fotóztuk ezt a megoldást. Az ürítésnél egyenként borítja ki a rekeszek tartalmát a teherautó, s a hulladék utóválogatásra kerül, majd hasznosítják és sok száz termék készül belőle.

szelektív, hulladék, hulladékgyűjtés, hulladékgyűjtő kocsi, szelektív hulladékgyűjtés
Fotó: Hankó Gergely - ÖKO-Pack Nkft.

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miert/

3. Közös utazás, abrak megtakarítás

Jelen esetben azonban egy harmadik esetről beszélünk, amikor is összeöntik, de csakis azért, hogy ezzel üzemanyagot és kilométereket spóroljanak. A begyűjtött hulladék Nyíregyházán a Regionális Hulladékkezelő Üzembe kerül (4551 Nyíregyháza - Oros, Szállási u. 72.), ahol a papírt 3 felé (újság, karton, színes), a műanyagot pedig 6 felé válogatják (PET-palackokat szín szerint, fólia, kupak). És ez így megy már hosszú évek óta, minden évben több ezer tonna értékes másodnyersanyagot hasznosítva ezzel!
A Térségi Hulladék - Gazdálkodási Kft. cikke erről itt olvasható: http://www.thgkft.hu/template/hirek/2014-1/319-egybegyujtve-is-van-ertelme

szelektiv_02 szelektiv_03

Fotó: neki.gov.hu

Úgyhogy aggodalomra semmi ok, lehet szelektálni tovább a hulladékokat, mert mind hasznosul a folyamat végén!!!

Ennek népszerűsítésére indítottuk 7 éve kiállításunkat, mely az újrahasznosítást mutatja be 100 magyar cég termékein, munkáján keresztül!

Újrahasznosított magyar termékek listája

Pár nézőért, olvasóért bármit!!!

Sajnos nem ez az első eset, amikor sok-sok ember kemény munkáját egy pillanat alatt lenullázza a média… Pár éve a Heti Hetesnek kellett levelet írnunk, mert Hernádi Judit művésznő mondta azt, hogy zavarja a szelektív üveg hulladékgyűjtő zaja és nem is érti ezt az egészet, mert Ő tudja, hogy összeöntik… Levelünket beolvasták a következő műsorban és gúnyt űztek belőlünk…

Nemrég pedig az Édes élet című értékteremtő reality showban húzták át az újrahasznosítást egy kijelentéssel. S íme a legújabb felkapott sztori, a nagy-nagy nyíregyházi összeöntés. Ebbe csak az a szomorú, hogy az újságírás olyan szintre süllyedt, hogy minden fajta megerősítés nélkül bármit leközölnek a nagy portálok, ahelyett hogy telefonálnának egyet.

Aki pedig nem tud valamit, kérdezzen!

Minden településnek megvan a maga közszolgáltatója, akivel érdemes ezeket a problémákat megbeszélni és már helyben orvosolni. Mert lehet nem könnyű egy zöld számot felhívni, de egy videót feltölteni a youtube-ra biztosan több macera… A közszolgáltatón kívül ott van még az önkormányzat, ahol a környezetvédelmi referens tud például ilyen ügyekben segíteni, de lehet a jegyző is áll rendelkezésünkre. Zöld civil szervezetek mindenhol állnak a helyiek segítségére, s boldogan segítenek környezetvédelmi problémák orvoslásában. Csodás emberek dolgoznak ezeknél az alapítványoknál, egyesületeknél, ismerjük meg őket!

Ha pedig minden kötél szakad, ott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, aki országos szinten felel ezekért a dolgokért! Őket is keressük bátran!

Minden, amit a szelektív hulladékról tudni kell!
Szelektív mit és hova?
Szelektáljunk, de hol? 
Hogyan szelektáljunk?
Miért szelektáljunk?

Írta: Hankó Gergely - ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
06 70 249 6113Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Szelektívet a szemétbe? Félreinformál a 444 és a hvg!' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'szelektivet_a_szemetbe_felreinformal_a_444_es_a_hvg'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Számtalan videót láttunk már, amin unatkozó, izgalomra vágyó otthon ülők lekameráznak egy hulladékot begyűjtő autót, majd országba-világba kikürtölik, hogy márpedig kérem, itten összeöntötték a hulladékot! Igen, valamiért perverz vágyat érzünk, hogy egy működő rendszert megkérdőjelezzünk. Vagy csak a lustaságunk miatt keresünk kibúvót!???'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/erdekessegek'; function encapsulate_item_article_1432_403930( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1432_403930( $tv ); ?>