Ökuka - a környezetbarát szelektív kuka

nyomtatható verzió
2014. június 13., péntek, 9:36
Praktikus, olcsó, illetve akár személyre is szabható: az újrahasznosított alapanyagból készült szelektív hulladékgyűjtő termékcsalád megálmodójával, a Recobin Kft ügyvezetőjével, Ferenczi Attila Maximmal beszélgettünk. A már megjelenésében is fenntartható kukák mellett júniustól környezetbarát elszállítást is vállalnak.

Miben különbözik az Ökuka az eddig ismert Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtéstől (ISZH)?
Az Ökuka nem csak funkciójában hanem megjelenésében is fenntartható. Formatervezett, megjelenése vonzó, praktikus, a szelektív kukák modulosan illeszthetőek egymás mellé, ennek köszönhetően tetszőlegesen összeállíthatsz magadnak egy szigetet. Az erősített kartonból készített kuka alapanyaga nem más, mint a Budapesten, illetve a környékén szelektíven begyűjtött papírhulladék. Az összes általunk ismert szelektív hulladékgyűjtő műanyagból, vagy fémből készült - mindkét alapanyagnak magas az ökológiai lábnyoma, és szerintük abszurd dolog, hogy egy fenntarthatóságot szolgáló eszköz maga nem fenntartható. Az Ökuka egyik legnagyobb erőssége az ára, amely negyede a piacon kapható legolcsóbb szelektív hulladékgyűjtőének (ugyanilyen méretet tekintve).

Mi lesz vele azután, hogy tönkremegy, elhasználódik?
Ahogy minden tárgynak, a kukáknak, így az Ökukának is van egy életciklusa. Ha elhasználódik, tönkremegy, egyszerűen újra lehet hasznosítani. Lehet, hogy ismét Ökuka lesz belőle :)

Hol sikerült eddig bevezetni, mik az első tapasztalatok?
Az Ökuka projekt az ELTE-ről indult, de Ökukákkal szereltük fel az Infopark egyik épületét, illetve megtalálható néhány budapesti irodaházban, például az Eiffel Palace-ban is. Volt már rendezvényes megjelenésünk is. A visszajelzések nagyon pozitívak, rendkívül tetszik az embereknek ez a környezetvédelmi célt szolgáló, öko-logikus termék. A PRO fantázianevű modellünk 2013-ban a Magyar Formatervezési Díj döntőjébe is bejutott.

okuka_03
Ferenczi Attila Maxim - ügyvezető (Recobin Kft)

Hova kerül a begyűjtött hulladék, és mi készül belőle?
Júniustól ÖkoCikli néven elszállítást is végzünk, ehhez egy teherriksákból álló rendszert fogunk alkalmazni. A külön gyűjtött szelektív hulladék nyersanyag, nem éri meg kidobni. Mi hulladékkezelőnek adjuk át a begyűjtött hulladékot újrahasznosításra.

Vannak vegyes hulladékgyűjtőitek is, ezek tartalmával mi történik a begyűjtés után?
A kommunális hulladékot csak a vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek szállíthatják el. Az Ökuka portfólióba azért kell vegyes hulladékgyűjtő is, mert szerintünk fontos, hogy egy hulladékgyűjtő sziget vizuálisan is jó összképet nyújtson. Sajnos vannak olyan hulladékok, amiket a jelenlegi rendszerben nem tudunk újrahasznosítani. Ennek klasszikus példája a csokoládépapír.

Ha már kihelyezitek a gyűjtőket, hogyan biztosítjátok, hogy megfelelően gyűjtsenek szelektíven az emberek?
Ez egy nagyon izgalmas kérdés - az Ökuka egy egyetemi projektből nőtte ki magát, amiből lehetőségünk volt levonni a tanulságokat. Egészen döbbenetes volt számunkra a reakció: onnantól kezdve, hogy a szelektív hulladékgyűjtés adott, a hallgatók/dolgozók elkezdték használni, a hibahatár (mi úgy hívjuk, hogy idegen anyag tartalom) 5% alatti volt. Ha jól kommunikálod, akkor működőképes lesz a rendszered, és bízhatsz a felhasználókban. Optimista vagyok, úgy tűnik az emberek már kapacitálva vannak, sőt igénylik a szelektív gyűjtést. Szerintem ez egy ösztönös dolog.

A vendéglátóhelyek nagy hulladék kibocsátónak számítanak, de Ti erre kitaláltatok egy jó megoldást. Elmondanád mi az?
Tavasztól a budapesti belvárosi kocsmák, éttermek, kávézók megrendelhetik ÖkoCIKLI szolgáltatásunkat. Megbízható és környezetbarát elszállítási szolgáltatást kívánunk nyújtani, amihez 1 köbméteres kapacitású teherriksákat fogunk használni, amelyek Mező Bálint fejlesztési igazgató elképzelései alapján készültek. Tehermentesíteni, zajmentesíteni akarjuk a várost, új alternatívát mutatni a teherszállításban. Mindezt persze kreatív és izgalmas módon, terveink szerint a riksákat egyedi stílusokkal ruházzuk majd fel.

Mikor kerül bevezetésre? Mikor találkozhatunk az első ÖkoCIKLIkkel?
2014 június elejétől folyamatosan futnak a ciklik a Belvárosban, járjon mindenki nyitott szemmel!

okuka_01
Az ÖkoCIKLI 

Csak az Ökukás helyekről tervezitek begyűjteni a hulladékokat?
Az üzleti modellünk szolgáltatásra és termékekre épül, amelyeket akár külön is meg lehet rendelni. A gyűjtőket irodák, irodaház üzemeltetők, és intézmények részére találtuk ki. Az ÖkoCIKLI célcsoportja egyrészt ezek a nagy termelők, másrészt olyan belvárosi vendéglátóhelyek, romkocsmák ahol Ökukára nem feltétlenül, de környezetbarát elszállításra mindenképp szükség van. Az 'álom' megrendelőink természetesen terméket és szolgáltatást is rendelnek! Úgy látjuk, hogy hosszú távon a két tevékenység jól kiegészítheti egymást.

Bárhonnan kérhető elszállítás?
Fokozatosan épül ki, egyelőre 2014-ben Budapest belvárosában kezdjük meg a működést. Ha látjuk, hogy a rendszer hatékonyan működik, akkor minél több helyen szeretnénk megvalósítani ezt a modellt. Akkor örülnék igazán, ha a teherriksás elszállítás megjelenne az áru- és teherszállításban is, Budapestet pedig ellepnék a riksafutárok.

Külföld felé is nyitni fogtok? Láttok fantáziát a nemzetközi piacban?
Mindenképpen - a külföldi piacra lépés kulcskérdés egy olyan startup cég esetében, mint a mienk. Az összes európai nagyvárosba szeretnénk eljuttatni az Ökukát, és az Ökociklit, megreformálva a belvárosi teherszállítást is. Amit mi kínálunk, az egy olyan komplex öko-csomag, ami hiteles, olcsó, a felhasználónak pedig költséget takarít meg.

okuka_02
Az Ökuka PRO hulladékgyűjtői már a Hulladékból Termék Kiállításon is megtalálhatóak

Milyen lesz a hulladékhelyzet 5 év múlva? Merre tart az Ökuka?
Akkor lennénk elégedettek magunkkal, ha 5 év múlva a Recobin név Európa-szerte ismert lenne, és hiteles 'zöld' márkaként élne a köztudatban. Meg akarjuk mutatni, hogy a környezettudatos élet nem feltétlenül kerül többe, ha pedig minket bíznak meg, akkor garantálni tudjuk a költségcsökkentést az ügyfeleknek. Az európai terjeszkedéshez, a nemzetközi infrastruktúra fenntartásához profi stábra van szükség, az elkövetkező években reményeink szerint intenzíven fogunk bővülni.

Ami a hulladék mennyiségének és minőségének a kérdését érinti, én egy lépéssel messzebbről futnék neki a kérdésnek, mint a legtöbb szakmabeli: amíg a különböző egészségügyi előírások az élelmiszerek és más termékek csomagolására vonatkozóan nem változnak, - illetve nem jelentkezik olyan piaci motiváció, hogy ez változzon -, addig a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra szükség lesz, mert ilyen mennyiségű hulladék újra-használatát nem lehet megoldani. A kreatív megoldásoknak is híve vagyok, de nem létezik annyi 'reuse' origami figura, fülbevaló, gyűrű stb., amennyit a jelenlegi pillanatban a keletkezett hulladékmennyiségből készíteni, illetve eladni lehetne.

Amíg az újratöltős rendszerek nem terjednek el minél több helyen, addig marad a szelektálás, mi pedig azon vagyunk, hogy ezt környezetbarát módon oldjuk meg. Magam ellen beszélek, amikor azt mondom, hogy nem akarunk örökké szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozni, de tartjuk magunkat annyira rugalmasnak, és dinamikusnak, hogy tudjunk együtt változni a piaccal, ha éppen új irányokat diktál.


Az interjút készítette:
Kump Edina
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Ökuka - a környezetbarát szelektív kuka' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'okuka_a_kornyezetbarat_szelektiv_kuka'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Praktikus, olcsó, illetve akár személyre is szabható: az újrahasznosított alapanyagból készült szelektív hulladékgyűjtő termékcsalád megálmodójával, a Recobin Kft ügyvezetőjével, Ferenczi Attila Maximmal beszélgettünk. A már megjelenésében is fenntartható kukák mellett júniustól környezetbarát elszállítást is vállalnak.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/zold'; function encapsulate_item_article_1424_183319( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1424_183319( $tv ); ?>