Növényből készült műanyag az új italos kartonban!

nyomtatható verzió
2014. május 14., szerda, 11:54
A világ vezető élelmiszeripari feldolgozó és csomagolási megoldásokat gyártó vállalata bejelentette, hogy mostantól a brazil piacra gyártott összes terméke előállításához növényi alapú, cukornádból készült polietilént alkalmaz.

Az innováció eredményeként az egy 1000 milliliteres Tetra BrikŸ Aseptic Edge italosdoboz megújuló alapanyag hányada - a kartonpapírral együtt - 82%-ra nő.

A Tetra Pak még februárban, a Coca-Cola brazil leányvállalatának gyümölcslé csomagolásához fejlesztette ki az új, növényi alapú műanyag felhasználásával készített italos kartondobozt. A csomagolóanyag kedvező fogadtatását követően a vállalat mintegy 150 brazil ügyfelének tette elérhetővé az új italos kartondobozokat, amelyből évente mintegy 13 milliárd darabot értékesít az országban.

tetra_01

Doboz anatómia

A Tetra Pak által gyártott italos kartondobozok hat különböző rétegből épülnek fel. Kívülről egy vékony műanyag réteg védi a külső hatásoktól a doboz nyomdai felületét alkotó és a doboznak tartást biztosító karton réteget. A karton réteg belső oldalához egy újabb, vékony műanyag réteg ragasztja oda az alumínium réteget. Ezt egy újabb műanyag réteg követi, a dobozban legbelül pedig még egy, kicsit vastagabb műanyagréteg tartja meg a folyadékot. A kartondobozok anyagának 70-75%-a papír, 21%-a műanyag, azaz polietilén, a fennmaradó 4%-a pedig alumínium.

"Az iparágban a Tetra Pak büszkélkedhet elsőként azzal, hogy az italos kartondobozok gyártásához növényi alapú műanyagot használ. Úgy hisszük, hogy a csomagolásainkhoz használt megújuló erőforrások arányának növelése az egyik leghatékonyabb módja a fenntarthatóság biztosításának és az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló fosszilis alapanyagok kiváltásának" - mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. "Ezzel az innovációval nagy lépést tettünk egyik legfontosabb környezetvédelmi célkitűzésünk, a 100%-ban megújuló alapanyagból készülő italoskarton felé" - tette hozzá.A kartondobozok gyártásához használt növényi alapú műanyag alacsony sűrűségű polietilén (LDPE), amely ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos polietilén (PE). A két anyag közötti különbség az, hogy míg utóbbi alapanyaga a kőolaj, addig a növényi alapú műanyagot cukornádból nyert etanolból, vagyis megújuló alapanyagból készítik. Az ügyfelek töltőgépein semmilyen módosítás nem szükséges az új csomagolóanyag használatához.

tetra_04

A Tetra Pak volt az első folyékony élelmiszercsomagolási megoldásokat gyártó vállalat a világon, amely növényi alapú műanyagot használt termékei előállításához. Együttműködve Brazília vezető biokémiai vállalatával, a Braskem-mel, a Tetra Pak 2011-ben fejlesztette ki az italos kartondobozok csavarzárainak növényi alapú HDPE, azaz magas sűrűségű polietilén változatát, mely 2013 óta érhető el világszerte.


További Információ kérhető:

Pál Ildikó / Piskóti Attila                                Molnár Zita                                             
Premier Kommunikációs Iroda  Tetra Pak Hungária Zrt.
Tel: 1/483-1860 Tel: 23/885-239
sajto@premiercom.hu zita.molnar@tetrapak.com

Az italos karton összetételéről, hasznosításáról, környezeti hatásairól bővebben szakmai oldalunkon olvashat.

tetra_03Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Növényből készült műanyag az új italos kartonban!' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'elsokent_hasznal_novenyi_alapanyagot_keszult_muanyagot_a_tetra_pak'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A világ vezető élelmiszeripari feldolgozó és csomagolási megoldásokat gyártó vállalata bejelentette, hogy mostantól a brazil piacra gyártott összes terméke előállításához növényi alapú, cukornádból készült polietilént alkalmaz. '; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/kiallitok'; function encapsulate_item_article_1420_630071( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1420_630071( $tv ); ?>