Az újraálmodott farmer

nyomtatható verzió
2013. november 15., péntek, 11:05
"A gondolat először őrültnek tűnt, hogy szemétből készítsünk hordható hétköznapi és alkalmi ruhákat, de pont ez adott erőt és sok-sok fantáziát a sikerhez. Először ismerősöktől összeszedett lyukas farmerokat dolgoztunk fel, pályáztunk, kiállításokon és vásárokon jelentünk meg.

réthy fashion 3

Van a világon egy kis csoport, aki szelektíven gyűjti a hulladékot. Szerencsére a sok-sok információnak, kampánynak és oktatásnak köszönhetően egyre számosabb ez a csoport. A gyerekek például már tudják, hogy melyik hulladékot, milyen színű tárolóba kell dobni. De amikor van olyan hulladék, amit nem tudunk a szelektív gyűjtőben elhelyezni, akkor azt nehezen dobjuk ki, mert tudjuk, hogy a szeméttelepre, vagy az égetőbe kerül. Így van ez a farmerokkal is, melyeket csak félreteszünk, ha keletkezik rajta egy kis hasíték, vagy ha már kiment a divatból.

Ezek a gondolatok motiválták a Réthy Fashion-t, hogy valami újat kreáljanak a már meglévő, értékes másodnyersanyagokból (hulladékból).
"A gondolat először őrültnek tűnt, hogy szemétből készítsünk hordható hétköznapi és alkalmi ruhákat, de pont ez adott erőt és sok-sok fantáziát a sikerhez. Először ismerősöktől összeszedett lyukas farmerokat dolgoztunk fel, pályáztunk, kiállításokon és vásárokon jelentünk meg. Fontos, hogy lássuk a hatást, hogy beszélgessünk vásárlókkal, érdeklődőkkel, ismerjük a véleményeket erről a "furcsa" ötletről." - vallja az újraálmodó, Réti Éva.

réthy fashion 2

"Ha sokat öltesz, keveset költesz."
(Aldous Huxley: Szép új világ)


Az újrahasznosításnál különösen fontos, hogy piaci igényeket kielégítő, eladható termékeket állítsanak elő, illetve hogy maga az anyag ugyanazon, vagy magasabb minőségi szinten hasznosuljon (upcycling). A Réthy Fashion növeli a termékek skáláját és folyamatosan figyeli a változó igényeket, trendeket. A visszajelzések általában pozitívak.


réthy fashion 6

Az értékesítésbe már kiskereskedők is bekapcsolódtak. Idén ősszel   Budapesten - a Pozsonyi út 12-ben - megnyitotta kapuit a magyar divattervezők és designerek ruháit, ékszereit, játékait bemutató és árusító pArt12 designer galéria, amely egyben a Réthy Fashion első mintaboltja. A Réthy Fashion a kereskedői hálózat bővítéséhez további partnerek jelentkezését várja!

A környezetvédelem eme kis szeletéhez - háztartási textilhulladék mennyiségének csökkentése - a farmeranyag összegyűjtésével és újrahasználatra (REUSE) való felkészítésével járulnak hozzá.

 

Farmer begyűjtés
A begyűjtés több úton valósul meg. Iskoláknál farmerbegyűjtési programot szerveznek, osztályok közötti versennyel színesítve. Az iskolákkal együttműködve céluk a "zöld gondolkodásmód" terjesztése és támogatása. A cég tervei között szerepel, hogy a farmerbegyűjtések alkalmával környezetvédelmi napot rendezzenek, újrahasznosító workshopokkal és előadásokkal összekapcsolva. Így nemcsak a környezetvédelem és a tudatos élet eszméje terjed, de olyan hasznos tudással gazdagodnak a gyerekek, mint az újrahasznosítás gyakorlati megvalósulása. A Réthy Fashion mintaboltja, a pArt12 designer galéria a begyűjtésben is vezető szerepet tölt be.

A társadalmilag felelős vállalkozás
A Réthy Fashion egy olyan társadalmi vállalkozás, mely a termékek előállításával hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását szeretné megvalósítani. A hulladék anyagok feldolgozása során a begyűjtött farmereket elő kell készíteni, feldarabolni, tisztítani, és válogatni.
A Kispesti Forrásházat a sors segítségével találta meg a cég, ahol a vezetőség a hátrányos helyzetűek újszerű és nagyon gyakorlatias foglalkoztatását valósítja meg. El is kezdődött a munka egy 15-20 fős csoporttal. Már több hete dolgoznak azon, hogy betanuljanak és mindenki megtalálja a folyamatban a saját képességihez legjobban illő munkarészt. A NESsT és a Citibank támogatásának köszönhetően ezt a munkát már idén decembertől el is tudják élesben indítani. A legfőbb cél, hogy ezeket az embereket visszavezessék a való életbe és egyre többen legyenek közöttük olyanok, akik majd tudnak dolgozni piaci viszonyok között is.

100%-os újrahasznosítás
Akár csak a természetben, itt nincs felesleges szemét, csak hasznos hulladék!
A textilhulladék tudatos hasznosítása, a tényleges újrahasznosítás érdekében minden apró részletre odafigyelnek a folyamat során. A kidobott farmerruhák anyagának több mint 90 %-a még ép, amiből újra hordható ruhákat készítenek. A cipzárakat összegyűjtik egy újrahasznosított-ékszer készítő részére (Brigzone Design - Bányai Brigi), aki csodálatos és különleges cipp-ékszereket készít belőlük. A már nem hasznosítható maradék anyag pedig egy bútorkészítőhöz kerül, ahol töltelék lesz belőle. Így tudják elérni, hogy a kidobásra szánt anyagot 100 %-osan újból használatba tudják visszavezetni.

A farmeranyag előállítása nagyon vízigényes eljárással készül. A technikák persze minden évben fejlődnek, de még mindig nem lehetünk elégedettek, sem az előállítás, sem a kikészítés terén: (Tudatos vásárlók cikke a koptatott farmer "áráról")
A Réthy Fashion által feldolgozott farmermennyiség már közel jár az egy tonnához. A hosszú távú cél, hogy évente több mint 5-10 tonna farmeranyagot tudjanak begyűjteni, feldolgozni és a hulladéklerakóktól eltéríteni, újak gyártását megelőzni.

Sok jó ember…
Amióta elindult a program, jelentkeztek már közintézmények is, hogy náluk is legyenek farmerbegyűjtési pontok. Ezeknek a gyűjtőpontoknak a szervezését is megkezdték. Ebben segítségükre van több együttműködő partner:

De mi lesz a többi textilhulladékkal?
Alábbi cikk részletesen foglalkozik a többi textilféleség útjával és a lehetséges "leadási pontokkal": http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekfajtak/textilhulladek/

S kik hasznosítanak még a művészet erejével?
A művészek alkotásaikon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. A hulladék feldolgozásának ez egy érdekes és sokszínű formája, ami által a haszontalan kacatok és hulladék anyagok újra termékként, vagy éppen művészeti alkotásként öntenek újra formát. Magyarországon számos alkotó dolgozik hulladék anyagokkal, többen külföldön is ismertté, sikeressé váltak. Méltán lehetünk rájuk büszkék! Asz ÖKO-Pack "Hulladékból Művészet" kiállítása őket igyekszik egybe gyűjteni.

Elérhetőség:
www.rethy-fashion.com
www.facebook.com/rethyfashion
info@rethy-fashion.com


RÉTHY FASHION KFT.
NESsT Enterprise

réthy fashion 5Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Az újraálmodott farmer' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'az_ujraalmodott_farmer'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = '"A gondolat először őrültnek tűnt, hogy szemétből készítsünk hordható hétköznapi és alkalmi ruhákat, de pont ez adott erőt és sok-sok fantáziát a sikerhez. Először ismerősöktől összeszedett lyukas farmerokat dolgoztunk fel, pályáztunk, kiállításokon és vásárokon jelentünk meg. '; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/palyazatok'; function encapsulate_item_article_1346_490696( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1346_490696( $tv ); ?>