Szemét-Sziget-Fesztivál

nyomtatható verzió
2011. augusztus 25., csütörtök, 18:28
A Szemét-szigetek a térképen nem szerepelnek és műholddal sem láthatók, de létezésük kétségtelen. Tegyünk ellenük!

Érdekes adat, hogy évente 300,000 tonna műanyaghulladék keletkezik Magyarországon, ebből a műanyag palackok 80 millió darabot tesznek ki, amivel a Ferencvárosi stadiont színültig meg lehetne tölteni! A probléma azonban nem csupán annyi, hogy ezeket hasznosítani, deponálni kell, hanem pl. az, hogy mi történik azzal a műanyagmennyiséggel, ami a "rendszeren" kívülre kerül?

Nem is gondolnánk, de ezek egy komoly hányada az óceánokba vándorol, s ott - a már gimnáziumban is tanult - áramlatok összegyűjtik őket. A szennyezés származhat fizikai szemetelésből (eldobott hulladékok), vagy cunamik, földrengések, s egyéb természeti katasztrófák általi szennyezésből. A 2005-ös Katrina hurrikán nyomán Louisiana államban például 44 kőolaj-szolgáltató egységből szivárgott az olaj, ami kb. 26 millió(!) liter olaj elszivárgását jelenti. A 2011-es tohokui földrengés következtében bekövetkezett cunami után nagy kiterjedésű szemétfoltokat fedeztek fel (házak, holttestek), melyek bekerülnek az észak csendes óceáni áramlatba.

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal az óceánok és a légkör állapotának vizsgálatával
foglalkozik. Az NOAA Marine Debris Programjuk pedig az óceánokba bocsátott hulladékok és az azokból keletkezett "szigetek" kutatásával és elemzésével ténykedik. Honlapjukon megdöbbentő grafikonok, képek, videók láthatók: http://www.noaa.gov/

Ne tévesszen meg senkit a szigetek kifejezés: bár található nagyobb méretű hulladék is bőven a vizekben, jelen esetben nem a felszínen úszó másfél literes műanyag palackokból álló összefüggő szigetvilággal találkozhat itt az ember, hanem a felszín alatt lebegő 10- 30 méter vastag műanyag hulladék tömeggel. Az UV sugárzás hatására a műanyagok törékennyé válnak, így elkezdenek töredezni és kis, akár 5mm-es darabokra töredeznek. Az ekkora méretű szennyeződések kitakarítása már sokkal nagyobb kihívás, mint a nagyméretű hulladékok "kihalászása".

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

A Szemét-szigetek a térképen nem szerepelnek és műholddal sem láthatók: ez nem azért van, mert egy felnagyított problémáról beszélünk, hanem mert az áramlatok a vízfelszín alatt keringetik a hulladékokat. Számtalan tengeri élőlény hullik el évente a tengerekbe, óceánokba kerülő szemét miatt. Ezt akárhogy is igyekszünk megmagyarázni, természetellenes jelenség, ami ellen tenni kell.

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

A fő óceáni áramlatok közül ez esetben a legjelentősebb, az észak csendes-óceáni szubtrópusi áramlat, mely a legtöbb szemetet hordja össze. Ezt négy fő áramlatból tevődik össze: észak-csendes-óceáni, kaliforniai áramlat, kuroshioi áramlat és az észak-egyenlítői áramlat.

A kutatók két fő szemétszigetet különböztetnek meg: egyik a Nyugati Csendes Óceán Szemétfolt, mely Hawaii és Kalifornia között terül el, a másik pedig a Keleti Szemétfolt pedig Japán partjainál kering. E két fő erősen koncentráltan szennyezett területe mellett egy harmadikat is felfedeztek nemrég a kutatók, az úgynevezett Szubtrópusi Konvergencia Zónában, a Hawaii szigetek északi partjainál a 30 és 42 szélességi fok között vándorol, illetve tudósok felismerték, hogy az El Nino idején a kiterjedése déli irányba nő, így a 28 fokig is elhúzódhat. Ez utóbbi terület azért fontos témája a kutatásoknak, mert az itt elhelyezkedő szigetvilág igen gazdag természeti kincsekben, és fajokban.Továbbá végeztek kutatásokat az Atlanti óceánra vonatkozóan is (Sea Education Association), de nagyon csekély kiadott dokumentum, írás született eddig ezekre a területekre vonatkozóan.

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

Mivel a szennyezett területek nem egybefüggően a felszínen találhatóak és az áramlatok miatt tulajdonképpen állandó mozgásban vannak, így nagyon nehéz meghatározni a pontos kiterjedését és tömegét. Mindenesetre az tény, hogy bármilyen méretű és mértékű szennyezettség nagyobb a kelleténél, azaz a nulla százaléknál.

A műanyag szemétszigetek méretének meghatározása nagyon drága és bonyolult folyamat. (Kimondhatjuk, hogy az itt található szemét lényegében műanyagból áll, az itt lebegő szemét 90%-a műanyag - LA Times.) Nincsenek pontos becslések sem a méretüket, sem a tömegüket illetően, mert a foltokon belül is "foltosság" alakult ki ebben a folyamatosan mozgásban levő élő tengeri világban.

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

Az egyes mintavételek helyenként különböző sűrűségű műanyag törmelék szennyezettségre engednek következtetni. Így vagy úgy, nem lehet elégszer ismételni: függetlenül attól, hogy a szemétszigetek hol helyezkednek el, mekkorák és milyen kiterjedésűek az ember által okozott szennyezés és hulladéktörmelék nem tartozhat hozzá az óceánok élővilágához. Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának becslése szerint, 46000 darab műanyag szemét úszkál négyzetmérföldenként az óceánban (2006), az éves műanyag hulladék termelés 10 százaléka, vagyis kb. 9 millió tonna műanyag végzi az óceánokban (Greenpeace).
Tisztítás: Vajon lehetséges-e a szennyezett területeket az említett szeméttől, műanyag törmelékektől való megtisztítása?

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

Ellenérvek, akadályok:
_- a szemétszigetek sűrűsége folyamatosan változik az áramlások miatt, hatalmas
kiterjedésű területekről van szó, melyek hulladékmentesítése hosszú évekbe telik;
_- sok pénzt emészt fel a tisztítási folyamat;
_- ahol az áramlatok összegyűjtik a legtöbb szemetet ott az élővilág is gazdagabb az
átlagosnál, így félő, hogy abban a takarítás során kárt tesznek, így nagyobb károkat
okoznának, mintha oda sem mennének;
-_ a hulladék törmelék nagyon apró szemű, ezeknek a kihalászása nagyon munka-
költség- energia- technológia igényes;
-_ a tisztítás során felhasznált üzemanyag tovább terheli az óceán élővilágát.

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

Ne felejtsük el tehát, hogy a körforgásba kerülő szennyező anyagok visszajutnak hozzánk; így tovább terjesztve a szennyezést, mind természeti környezetünk, mind az ember egészségét veszélyeztetve.

Mit tehetünk mi?
Változtatni kell vásárlási szokásainkon: Ne használj műanyag zacskót, használj
vászontáskát!
Igyál csapvizet, vagy szikvizet, így nem keletkezik annyi üres PET-palack a háztartásban!
Ne vegyél többszörösen becsomagolt termékeket!
És persze ne dobálj szemetelj az óceánba! :)

Összeállította:
Goy Anna és Hankó Gergely

szemét szigetek, csendes-óceáni szemét sziget, műanyag hulladék, óceán, noaa

Fotók: http://marinedebris.noaa.gov/photos/impacts.html

Források:
-_ http://marinedebris.noaa.gov/info/pdf/patch.pdf
-_ http://marinedebris.noaa.gov/info/pdf/mdppatch.pdf
_- Mennyi szemét is van ott? http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/
oceanography/great-pacific-garbage-patch.htm

_- http://tudomany.postr.hu/mennyi-muanyag-fer-el-egy-teknos-gyomraban
_- Teknős gyomra és Chris Jordan képei, nagyon szemléletesek… Lásd itt: http://
www.chrisjordan.com/gallery/midway/#CF000313%2018x24

-_ http://aircrap.org/pacific-ocean-radioactive-garbage-dump/331431/
-_ http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100302-new-ocean-trash-garbage-patch/
-_ http://news.nationalgeographic.com/news/2009/08/090820-plastic-decomposes-oceans-seas.html

 

A Nagy Óceántakarítás - A 19 éves dán Boyan Slat szerint 5 éven belül kitakaríthatjuk a világ óceánjait

A világ óceánjainak megtisztítása a hatalmas mennyiségben felhalmozódott műanyag és egyéb hulladékoktól korábban lehetetlennek tartott ötlet volt. Most, ez a 19 éves dán fiú mégis azt állítja, hogy nem csupán orvosolható ez a probléma, hanem azt is, hogy mindez 5 éven belül valósággá válhat, és még profitot is fog termelni!
 Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Szemét-Sziget-Fesztivál' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'szemet_sziget_fesztival'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A Szemét-szigetek a térképen nem szerepelnek és műholddal sem láthatók, de létezésük kétségtelen. Tegyünk ellenük!'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/erdekessegek'; function encapsulate_item_article_1134_753737( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1134_753737( $tv ); ?>