Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

nyomtatható verzió
Mi is az a globális felmelegedés (klíma-, éghajlatváltozás)?

A klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti. Az éghajlatváltozás jelensége napjainkban már megkérdőjelezhetetlen, és az is bizonyított, hogy a hőmérséklet emelkedését emberi tevékenység okozza. Az Éghajlat változási Kormányközi Testület (IPCC) és 2500 klímatudósa foglalkozik az adatok elemzésével, a tendenciák követésével, és rendszeres jelentések publikálásával.

A globális átlaghőmérséklet több mint 0,7 Celsius fokkal emelkedett a XX. század során. A probléma ott kezdődött, amikor az emberiség felfedezte a fosszilis energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. A szén, a kőolaj és a földgáz évmilliók alatt került a földbe, mi pedig néhány évtized leforgása alatt visszajuttatjuk ezeket a légkörbe (közlekedés, ipar, túlfogyasztás, pazarlás). A modern kori társadalom óriási mennyiségben kezdett gyárakat építeni és gépeket használni, erdőt irtani... Az így felszabaduló üvegházhatású gázok hihetetlen pusztítást okoz-nak a bioszférában, előidézve ezzel az éghajlatváltozás felgyorsítását. Közel kétszáz éve zajlik a "dorbézolás", ami óriási népességrobbanással, az ipari termelés és mezőgazdaság elterjedésével járt. Ahhoz, hogy elkerüljük a mindannyiunkat fenyegető katasztrofális környezeti változásokat, alaposan át kell alakítanunk jelenlegi életmódunkat. Ez csak akkor történhet meg, ha gyökeres változások következnek be mind gondolkodásmódunkban (szemléletváltás), mind pedig társadalmi intézményeinkben (paradigmaváltás).

 Klímamentő plakát
klímamentés, környezetbarát, klímaváltozás, szemléletváltás

A Klímamentő plakát nagyban letölthető, megnézhető ezen a linken. (pdf)

A segédanyaggal (magyarázattal) együtt a Klímamentő plakát letölthető innen (az iskolai előadások alatt).

A Klímamentő tábla és az oktatási segédanyag az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. szellemi terméke, szabadon másolható és terjeszthető, a forrás megjelölésével. További hírekért és lehetősége-kért regisztráljon Zöldgalléros hírlevelünkre az info(kukac)okopack.hu címen!
(ÖKO-Pack Környezeti Nevelési Program)

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen?

A Klímaváltozás - Klímamentő ötletek praktikus tanácsai segítenek, hogy mindennapi döntéseidben környezetbarát megoldásokat válassz. Ha megfogadod és használod a tudatos útmutatásokat, akkor azon túl, hogy ezzel az egész társadalomnak jót teszel, a saját életed is egészségesebbé és egyszerűbbé válik, sőt, a környezetet is véded! Életformád tudatos átalakításával közelebb kerülsz a természethez és embertársaidhoz.

 

Tartsd észben, hogy nem vagy egyedül! A változásokban fontos szerepet játszik a helyi közösség. Áttörést jelenthet például egyre több magyarországi "élőfalu" formálódása és hatékony tevékenysége. A fenntartható életmód megvalósítása képes környezetbarát irányba mozdítani más emberek, embercsoportok, illetve szervezetek viselkedését, értékrendjét.

Az áttöréshez egy új értékrendszer (paradigmaváltás) megszilárdulása szükséges, amely a napjainkban domináló fogyasztói társadalom felfogása helyett valódi értékekre helyezi a hangsúlyt. Az ember értéke nem az, amit elfogyaszt vagy birtokol, hanem amit megél és átél. A boldogságot kutatja, és egy az egész bolygóra tekintettel levő önismereti útra kalauzol minket a fenntartható fejlődés témáját feldolgozó Tükörben a Világ kiállítás és a hozzá kapcsolódó játékgyűjtemény.

Erőforrások bölcs használata

Takarékoskodj a pénzzel és az erőforrásokkal! Ne vásárolj feleslegesen!
A napjainkban domináns fogyasztói társadalom nem fenntartható. Erre az életstílusra nagymértékű húsfogyasztás, repülőzés és autózás, vásárlás és szemetelés jellemző, és bizony Magyarország lakosságának nagy része is így vagy úgy, de pazarlóan él. Négy Földre lenne szükségünk, ha a napjainkban népszerűnek mondható fogyasztói társadalom erőforrás felhasználását a bolygón élő összes emberre kiterjesztenénk. Ez nem lehet a célunk.
A klímaváltozás elkerülésének és a tiszta ivóvíz, termőföld megőrzésének érdekében mondj le mindarról, amire valójában nincs is szükséged! A pénzeddel Te is szavazol! A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Gondold meg kétszer, mire adod ki a pénzed!
Tudatos Vásárlók régi 12 pontja
Tudatos Vásárlók ÚJ 12 pontja

Kerüld a sok felesleges szerkentyűt magad körül, így te is sokkal szabadabb leszel! Az ördögi körforgás logikája: a kényelmünket szolgáló gépek időt takarítanak nekünk, amit arra használunk, hogy robotoljunk és pénzt keressünk, amit aztán éppen ezekre a gépekre költünk... Spórolási tippek és Hulladékmegelőzési tanácsok

Ünnepeld meg minden évben november utolsó péntekén a Ne vásárolj semmit napot! Vegyél részt a civil szervezetek által ezen a napon szervezett eseményeken, vagy szervezz te is környezetbarát programot helyben, hívd fel a környezetedben élők figyelmét a kezdeményezésre!

Környezettudatos közlekedés

A közlekedés az egyetlen szektor, amelyben az európai országok még mindig növelik a klímaváltozáshoz való hozzájárulásukat. Ezen tehát sürgősen változtatnunk kell és fenntartható, környezetbarát közlekedési módokat kell használjunk a jövőben!

Autó, azaz telekocsi

Alakíts ki olyan életet, amely nem épül a napi szintű autóhasználatra! Ennél is jobb, ha egyáltalán nincs saját járgányod. Ha mindenképpen autóval kell munkába, vagy hosszabb útra menned, fogj össze a közeledben lakó munkatársaiddal, ismerőseiddel, és menjetek többen egy kocsival! A telekocsi-honlapokon felajánlhatsz szabad helyet az autódban, vagy te is kereshetsz magadnak egy adott úti célhoz. Régebben ('70-'80-as évek) az is bevett szokás volt, hogy többen vásároltak meg egy autót és közösen használták! Logikus és takarékos lépés, de vajon a mai szemlélettel működhetne ez?

oszkar_hir

A telekocsizás, közösségi használat nem csak környezetbarát és gazdaságos, hanem szórakoztató is. Ki tudja, kivel barátkozol így össze? A motoros járművek a légszennyezés egyik vezető okozói a fosszilis üzemanyag égetése révén. A széndioxid-kibocsátás negyedéért a személyi közlekedés a felelős. Már az autók előállításához annyi energia és alapanyag szükséges, hogy egyes becslések szerint ez több szennyezéssel jár, mint amit az autó használata jelent később. Egyetlenegy gépjármű legyártásához 400 000 liter víz szükséges.

Sétálj, gyalogolj, kirándulj!

A gyaloglás edzésben tart, a fenntartható életmód része, és egyben környezetbarát meg-oldás is. Szerencsés vagy, ha gyalogszerrel is megközelítheted úticéljaid, élj hát ezzel a lehetőséggel minél gyakrabban!
A fenntartható mobilitás elmélete szerint a lényeg nem a közlekedési módok megválasztásában rejlik. Sokkal inkább abban, hogy kell-e utaznunk egyáltalán. Egy klímabarát városban (Smart City) kicsik a távolságok, és jól érzik magukat a gyalogosok. Széles járdák, parkok és terek, a lakóhelyek közelében iskola, óvoda, munkahely, vásárlási és szórakozási lehetőség... ilyen városokat volna jó kialakítani, amin a Transition Cities pro-jekt is dolgozik!

Tekerj! - a kerékpár forradalma

A kerékpár csendes, fenntartható közlekedési eszköz, ami jó kondiban tart. A Greenpeace számításai szerint, ha kiszállsz az autódból, és mától kerékpárral mész a munkába, évi fél tonnával kevesebb CO2-ot bocsátasz ki a levegőbe.
Használj ki minden alkalmat a bicajozásra: Bringázz a munkába, használd bevásárláskor, és akkor is, ha kikapcsolódsz!
Az utóbbi években Magyarországon megsokszorozódott a bringával közlekedők száma, divatba jött a bringázás. Nemzetközi összehasonlításban az európai élbolyban vagyunk, Budapest egyes helyein már az összes közlekedő 10%-át is meghaladja a bringások száma. A Magyar Kerékpárosklub honlapján sok hasznos információt megtalálsz.

kerekparos_hir

A budapesti Critical Mass felvonulások ugyan már elérték céljukat, de az oldal további hasznos információkat tartalmaz a bringások számára.

Nyaralásodat is töltheted két keréken. Csatlakozz az Ecotopia Kerékpártúrához, fedezd fel egy vándorló törzs életmódját! A csapat minden évben átszeli Európát valamilyen érdekes útvonalon.

Vegyél részt az Európa szerte évente megrendezésre kerülő Autómentes Napon, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása.

Járj tömegközlekedéssel!

A buszok, villamosok és vonatok sok-sok embernek nyújtanak közlekedési lehetőséget, ezáltal jóval energia hatékonyabbak és tisztábbak, mint az "egocentrikus" gépjárművek, amelyekben igencsak limitált a férőhely.
Ha autó helyett a tömegközlekedést választjuk, kevesebb autó lesz az úton, csökken a kibocsátás, kevesebb lesz a közlekedési dugó. A forgalom folyamatossá válásával mérséklődik a levegő- és zajszennyezés, így a városok élhetőbbé, egészségesebbé válhatnak. Te pedig rengeteget olvashatsz a buszon, villamoson! A Levegő Munkacsoport szerint Budapesten jelenleg több gépjármű közlekedik, mint amennyit egy élhető város (Smart City) elbír. Ma tízszer több asztmás beteg él Budapesten, mint huszonöt évvel ezelőtt, tüdőrákban pedig háromszor annyian szenvednek. Rá-adásul a budapestiek több mint 80 százaléka nem használ személygépkocsit a minden-napjaiban, mégis mindenki szenved a hatásaitól. A fővárosban élő autótulajdonosok többségének - tisztán pénzügyi szempontokat tekintve - nem is kifizetődő az autófenntartás.
Ha külföldre utazol, akkor is preferáld inkább a vonatozást vagy a buszozást! Csak akkor repülj, ha nagyon muszáj! A légi közlekedés ugyanis az éghajlatváltozás egyik fő hajtó-ereje.

Energiatakarékosság

Válts: megújuló energia!
Jelenleg az emberiség olyan függésben van a kimerülőben levő fosszilis energia (kőolaj, földgáz szén) miatt, mint egy szenvedélyfüggő a kábítószerétől. Nem jelent jó alternatívát az atomenergia használata sem, mert túl nagy kockázatokat rejt magában. Ideje tehát új irányt venni!
A megújuló energia - szél- a nap- vagy a vízenergia - fő jellemzője, hogy helyben rendelkezésre áll, megfelelő hasznosítás esetén környezetbarát, és a beszerzés sem kerül pénzbe. A megújuló jelző azt takarja, hogy a nap, a szél és a víz szinte korlátlanul rendelkezésre áll; ellentétben a kőolaj, a földgáz, az urán vagy a szén rohamosan fogyó készleteivel. Használatukkal decentralizált energiatermelés alakulhat ki, ami erősíti a helyi közösségeket, gazdaságilag és társadalmilag is kedvezőbb számukra.

energiakozossegek

Energiakaland: új tanulási program, mely segít a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában.
A biomassza felhasználását sokan gondolják megfelelő alternatívának korunk fokozódó energetikai gondjaira, ám az komoly hátulütőket rejt magában, így csak korlátozottan javasolt. Az egyik fő ellenérv, hogy folyamatosan csökken azon területek aránya, ahol meg tudjuk termelni élelmiszerünket. Óriási vétek a talajt "autók etetésére" pazarolni. A talajpusztulás arra figyelmeztet, hogy a biomassza a mai mezőgazdasági gyakorlat mellett nem megújuló erőforrás. A téma jó összefoglalója dr. Gyulai Iván A biomassza-dilemma c. írása.
Energiatakarékossági tippek

Használj napelemet!

Biztosan találkoztál már napelemmel működő kézi számológéppel. A kis napelem sokkal nagyobb testvére egy teljes háztartás, vagy egy egész épület áramellátásához is jelentős mértékben hozzá tud járulni. A napelemek közvetlenül alakítják át a fényt (az elektromágneses hullámot) villamos energiává. A nagyobb hatékonyság érdekében a tető déli oldalára célszerű felszerelni őket.

sporolas07

A napkollektor a Nap hőenergiáját gyűjti össze a kertben, vagy a háztetőn elhelyezett berendezéssel. Elsősorban használati melegvizet állíthatunk elő vele, de fűtés rásegítésre is jól alkalmazható. A napkollektor a nap által sugárzott energiát gyűjti össze, és adja át a benne keringő folyadéknak, ami a háztetőről a melegvíztárolóba szállítja el a hőt.
Solarside.hu
Napkollektor építés házilag PET palackokból

Környezettudatosság otthon

Egy kis alapterületű, barátságos kuckó, amelyet egyszerűen és környezettudatos módon rendezel be, fontos eleme a fenntartható életmód kínálta lehetőségeknek. Magyarországon az üvegházgáz-kibocsátás egyharmada a háztartásokból származik, így nekünk is nagy szerepünk van az éghajlatváltozás felgyorsításában!

Fűtés
A téli zimankóban áldjuk a fűtést, amely meleget varázsol épületeinkbe. Fontos, hogy jó hatásfokú legyen a fűtési rendszerünk, és valóban az otthonunkat melegítsük, ne az utcát.
Ne fűts jobban a szükségesnél! 21 fok már kellemes meleget ad a nappaliban, míg a hálószobában alacsonyabb hőmérséklet is megteszi. Vegyél fel előbb egy pulóvert, és takarózz vastagabb paplannal, ha fázol! Tartsd csukva a fűtött szobák ajtaját, és éjszakára, vagy ha nem vagy otthon, állítsd lejjebb a hőmérsékletet! A szellőztetés legjobb módja, ha letekered a fűtést, és rövid időre kitárod az ablakokat. Így a friss levegő gyorsan bejut, és a falak nem hűlnek le. A fűtőtestek mögé hőtükröt helyezhetsz el, mely barkácsboltban, építőanyag áruházban kapható.
Komposztfűtés részletezve - a fűtés jövője
Energiatakarékossági tippek

Szigetelés
A megfelelően szigetelt ajtók, ablakok és falak csökkentik a fűtésszámlát. Kisebb méretű társasházban lakótársainkkal együtt is elvégezhetjük az utólagos szigetelést. Ugyanezt megtehetjük a munkahelyünkön vagy a gyerekeink iskolájában, óvodájában is. Civil szervezetektől az ország több pontján is kérhetsz segítséget, szigeteléssel kapcsolatos oktatófilmet, útmutatót, anyagot és kölcsönözhető gépet.

Környezettudatos megoldás házfelújításnál a használt alapanyagok használata. Bontott v. építkezésből kimaradt építőanyagok.

Villanykörték

Az energiatakarékos villanykörték 80%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, válaszd ezeket otthonod kivilágítására. Fogj össze néhány munkatársaddal vagy osztálytársaddal, és cseréljetek ki néhány égőt LED izzóra vagy energiatakarékos kompakt fénycsőre az irodában vagy a suliban!

ökoiskola_2

Keresd az újrahasznosított termékeket!

Gyűjts szelektíven! Válaszd az újrahasználhatót! A hulladékokkal kapcsolatban a fő célod az legyen, hogy elérd: minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnod. Vagyis a boltban hallgass a tényleges szükségleteidre és nem a reklámokra, eleve ne vegyél agyoncsomagolt holmit, olyan árut keress, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlott, javítsd meg, ha valami feleslegessé vált, ajándékozd el.
A tárgyainkat olyan sokszor, olyan sokan és olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet. Ez az igazi hulladékmegelőzés.
A háztartásodban keletkezett papírt, üveget, műanyagot és fémet gyűjtsd szelektíven! Az ÖKO-Pack Hulladékból Termék weboldala bemutatja a szelektív hulladékgyűjtés értelmét és lényegét. Megtudhatod, mit hova dobj, és hogy mi minden készül hulladékból!
Hulladékból Termék

Háztartási gépek

Válassz energiatakarékosat, legyél tudatos vásárló! Gondold meg kétszer, mielőtt beruházol egy háztartási gépbe: tényleg szükséged van rá? Vagy ez is csak egy felesleges tárgy lesz, amit kerülgetni kell? Ha valami új gépet veszel, akkor válassz hosszú életű, könnyen javítható, természetes és újrahasznosítható anyagból készült helyi termékeket!  Keresd azokat a termékeket, melyeken az "energiatakarékos" megjelölés szerepel, és ellenőrizd, hogy ez pontosan mit is jelent. Ha lecseréled a régi, elromlott háztartási berendezéseidet, ellenőrizd az új gépek energiafogyasztását az energiacímkén, még megvétel előtt! Csak a leginkább energiatakarékos, A+ , A++ vagy A+++ kategóriás berendezéseket vedd meg! Néhány ügyes fogás segíthet az energiamegtakarításban, például a hűtőszekrény ésszerű használatában. Állítsd a hűtődet hűvös helyre, sose a tűzhely közelébe vagy a napra! A legideálisabb hely egy fűtetlen kamra. Olvassz le rendszeresen! A hűtőszekrények és mélyhűtők több energiát fogyasztanak, ha bejegesednek. Télen üzemen kívül is helyezheted a készüléket, ha van megfelelően hideg helyed az élelmiszer tárolására. Tegyél kint megfagyasztott vizet a hűtőbe, hűtőelem gyanánt!

Elektromosság

Áramtalaníts elosztóval! Viccesen szólva, a leginkább környezettudatos energia a "negawatt", azaz az olyan energia, amit meg sem kell termelni. Kerüld az olyan divatos, ámde felesleges háztartási elektromos eszközök használatát, mint a morzsaporszívó, elektromos kés, citromfacsaró, zöldségaprító, garázsajtó nyíló!
A kis piros fénnyel virító készenléti állapotban levő berendezések is sokat fogyasztanak. Az elektronikai készülékek és tartozékaik sokszor feleslegesen vannak "félig bekapcsolva". A Greenpeace adatai szerint ennek költsége egy átlagos háztartás esetében akár évi 20 000 Ft is lehet.
Használj több dugaszolóaljzatos, saját kapcsolóval rendelkező hosszabbítót! Sok kicsi sokra megy: egy-egy ország készenléti üzemmódban lévő készülékei akár több erőmű által megtermelt áramot is elfogyasztanak. Ezért amikor teljesen kikapcsolod például a számítógéped, áramtalaníts! Erre legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás a billenőkapcsolós elosztó, így egy mozdulattal áramtalaníthatod a számítógéped és az összes tartozékát.
Használat után ne felejtsd el kihúzni a mobiltelefon, mp3 lejátszó, fényképezőgép töltőjét, mert ez akkor is energiát fogyaszt, ha nem tölt semmit. Talán megfigyelted már, hogy átmelegszik, ha a konnektorban felejted.

Használj szárítókötelet!

A szárítógépek energiafalók, ezért érdemesebb teregetni. Ha egy négyfős háztartás a szárítógép használata helyett a teregetést választja, évente akár 480 kilowattórát, azaz cirka 300 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg.

Locsolj esővízzel!

Van kerted? Érdemes kialakítani benne esővíztározót, hisz a csapadék összegyűjtésével kiváltható a kert öntözéséhez szükséges vízmennyiség jelentős része. Így a vízszámla is csökkenthető tudatosan. Jó móka a kerti zuhanyozás.

ökoiskola_4

Egy napos helyre felállított, fekete színű víztartály kellemes meleg vizet biztosít egész nyáron át, így csökkenthető a melegítéshez szükséges energia. Ha társasházban laksz, néhány szimpatikus szomszéddal egy hétvége alatt elkészíthettek egy energiatakarékos kerti zuhanyt.
Tudtad, hogy a kerti növények és az állatok is jobban szeretik az állott esővizet, mint a vezetékes vizet?
Az esővízgyűjtőt árnyékold le, vagy futtasd be növénnyel, hogy ne melegedjen fel.
Az esővíz hasznosításról és a szennyvíz kezelésről

Táplálkozás

A fogyasztói társadalom kialakulásával egyre kevesebb vidéki kistermelőtől származó étel kerül az asztalukra. Inkább az jellemző ránk, hogy hipermarketek polcairól válogatunk silány minőségű, olcsó importtermékeket. A kistermelők ide már nem tudják bevinni termékeiket, mert az élelmiszerhálózatok túl kemény feltételeket szabnak. Az eredmények: környezetszennyezés, kiszolgáltatottság, munkanélküliség. Ez a folyamat megváltoztatható volna, hiszen Magyarország kiváló mezőgazdasági feltételekkel rendelkezik. Tudatos vásárlói szokásainktól függ, hogy a hazai gazdáknak és szövetkezeteknek megéri-e földet művelni, állatokat tartani fenntartható léptékben is.

műanyag_részletes_18

Helyi piac

Fedezd fel, hol van a közeledben piac, és vásárolj ott a szupermarket helyett! Ki tudna ellenállni a sok friss zöldségnek és gyümölcsnek? A piacon érdeklődhetsz az árusnál a termék származási helyéről, az előállítás módjáról! Remélhetőleg jelzésként fogja fel a vásárlók helyi, vegyszermentes, környezettudatos növénytermesztés és az etikusabb állattartás iránti igényére.
Termelőtől Kereshető termelői adatbázis. Regisztrálhatunk termelőnek, de kereshetünk is a közelünkben
Szatyorbolt Szezonális élelmiszer megbízható forrásból
Felelős Gasztrohős Étkezéssel kapcsolatos felelős döntések ösztönzése
Elemorzsia Facebook-on tevékenykedő ételmegosztó/ételcsere portál
Termelői piacok Magyarországon

Magyar termékek

Keresd a magyar termékeket, részesítsd előnyben a minél közelebbről érkező táplálékot!
Miért olyan fontos, hogy mennyit utazik, amit megeszünk? Nagyon sok élelmiszer bejárja a fél világot: kamionok, hajók, vonatok vagy repülők szállítják. A szállítóeszközök energiát használnak, és temérdek szennyező anyagot bocsátanak ki a levegőbe. Minél közelebbről érkezik valami az asztalunkra, az annál fenntarthatóbb, azaz jobb egészségünknek és a környezetnek is.
Számos honlapon keresztül te is kapcsolódhatsz olyan hálózatokba, melyeken keresztül közvetlenül a termelőktől vásárolhatsz. Ha támogatjuk a hazai termelőket, elősegítjük a vidék fennmaradását is.
Szövetség az Élő Tiszáért
Magyar Termékek

Vegetáriánus ételek

Ha kevesebb húst és tejterméket fogyasztasz, akkor sokat teszel az éghajlatváltozás ellen! Ez nem azt jelenti, hogy teljesen vegetáriánussá kell válnod. Elég, ha mértéket tartasz. Dédnagyszüleink is többnyire hetente egyszer-kétszer fogyasztottak húst, leginkább a vasárnapi ebédhez.
Fedezd fel a húsmentes konyhát, talán meg fogsz lepődni, milyen ízletes és tápláló lehet!
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának 18%-áért. A műtrágya-előállítás rengeteg energiát igényel. A legelők és szójaültetvények létrehozásáért kivágják az esőerdőket, a marhatrágyából pedig óriási mennyiségű metángáz szabadul fel.
 

Vegyél friss ételt, ne fagyasztottat!

Mirelit helyett válassz friss idénytermékeket! Ezeket nem kell annyit csomagolni, szállítani, és a fagyasztásra sem pazarlódik energia.
Nem is beszélve arról, hogy a friss sokkal táplálóbb és egészségesebb a szervezetednek. A nyers ételek hívei azt vallják, hogy felesleges a sok sütés-főzés, mert ezekkel a kémiai folyamatokkal elvész a táplálékból az életerő és a vitamin. Fogyassz hát minél több nyers zöldségekből készített salátát, kényeztesd magad friss gyümölcsökkel!

Termelői Piac

Biopiac

Válassz bio élelmiszereket! Ezeket műtrágyák és mesterséges növényvédő szerek nélkül termelik, és előállításukhoz nem használnak tengerentúlról szállított takarmányt. A periodikus növénytermesztés kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint az állandósított üvegházas rendszer.
A biopiacokon ellenőrzött biotermékeket vásárolhatsz, közvetlenül a termelőktől. Budapesten szombat délelőttönként működik egy a MOM parknál.
Magyar Biokultúra Szövetség
Termelői piacok Magyarországon
Ami pedig nem bio, az sajnos sok esetben kétes összetételű és eredetű. Ha kíváncsi vagy arra, hogy valójában mi is az, amit naponta megeszel, olvasd el az összetevőit! És ne hagyd ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapját!

Vegyél vissza!

Számos apró hétköznapi klímamentő trükk van, amihez csak egy kis odafigyelésre van szükség, összeszedtünk néhányat. A fenntartható fejlődés alapja ugyanis a mértékletesség!

Ne dobd ki egyből, ami elromlott! Javítsd meg!

Elromlott egy háztartási géped vagy a bútorod felújításra szorul? Ne hagyd szunnyadni ezermester képességeidet, javítsd meg magad!
Ha mégsem sikerül, kérdezd meg ismerőseidet, hátha tudnak segíteni. Cserébe ajánld fel, hogy te is segítesz nekik valamiben, és máris létrehoztatok egy "szívességbankot". Ha házilag nem lehet az ügyet megoldani, akkor jön a javítóműhely vagy a használt cikk kereskedés. Ne feledd, ami neked már haszontalan lom, lehet, hogy más még jól tudná hasznosítani!
Ha nem ugrik be egy javítóműhely a közelben, utánanézhetsz a neten.

Javítóműhelyek
Szívességbankok:
Szívesség
SzívességBank
Adhatkaphat

A tudatos vásárló vászontáskát használ!

Magyarországon, egy átlagos napon 1,3 millió zacskót viszünk haza. A polietilén zacskó kőolajból készül, mint a legtöbb műanyag tárgy. Előállításuk levegő-, víz-, és talajszennyezéssel jár."Köszönöm, nem kérek zacskót!", mondhatod a boltban, mielőtt automatikusan adnának neked is egyet. Használj inkább vászontáskát, hátizsákot, kosarat! De lehet egy vidám mintás műanyag zacsid is, amit nem dobsz ki, hanem mindig újra és újra használsz.
Műanyag zacskóval elkövetett bűntények cikk
Vászontáska

Használj újrahasznosított papírt, füzetet! (Ments meg erdőket!)

A legjobb papír az, amelyik megmarad az erdőben fának. Mert ha nem vágják ki papírnak, akkor elmarad a gyártással járó környezetszennyezés és hulladékként sem okoz gondot. Hogyan előzheted meg a fák halálát? Használj "újrapapírt", gyűjtsd a papírhulladékot szelektíven, és tartsd becsben a könyveket és füzeteket!
Tanácsok a Hulladék Munkaszövetség újrafüzetének borítójáról:
"Minden lapnak két oldala van, és a papír szereti, ha tolladdal megcsiklandozod a hátoldalát is. A papír nagyon örülne, ha kisebb betűkkel írnál, és kevesebbszer firkálnád össze. Kerüld a felesleges díszcsomagolásokat (zacskókat, dobozokat), és a mihaszna papírtermékeket (zenélő képeslap, kísérő kártya)! Miért vennél újat, ha nem muszáj?! Olcsóbb, ha könyvtárból kölcsönzöl, vagy ha közösen fizettek elő valamelyik tök jó újságra. A megunt könyveknek, újságoknak szervezzetek a suliban cserebere délutánt!"
Újrahasznosított papír termékek

Zárd el a csapot, kapcsold le a lámpát!

A tiszta víz nagy kincs, amellyel meg kell tanulnunk takarékosan bánni.
Fürdés helyett legtöbbször elég egy gyors zuhanyozás. Tudod, hogy mi az a "matrózfürdő"? Miközben szappanozod magad, elzárod a vízcsapot. Egy dalt is fütyörészhetsz az akció közben...
Fogmosás közben se folyasd a vizet! Használj víztakarékos perlátort a csapokon! Akár 40-50 %-kal is csökkenthető a vízfogyasztás.

Mosáskor mindig rakd tele a mosógép dobját! Spórolhatsz a mosáson, ha alacsony hőmérsékleten mosol, és elhagyod az előmosást.
Még egy érdekes trükk: ha homokkal teli palackot teszel a WC-tartályba, kevesebb víz folyik le az öblítések során.
Kapcsold le a lámpát, ha éppen nincsen rá szükséged! Ritkábban kell világítást használnod, ha a természet ritmusára hangolod magad. Ha sötétedés után már inkább pihensz, és korán reggel kelsz, a nap sugarai ajándékoznak meg tennivalóidhoz szükséges elegendő fénnyel.

Ne fogadj el szórólapokat!

A reklám a fogyasztói társadalom egyik alapvető mozgatórugója. Földbolygónk pusztulásáért elsősorban a fogyasztói társadalom a felelős, így a reklám-jelenség egyszersmind súlyos környezeti kérdés is. A reklámok azt sugallják, hogy ha a termék a birtokunkba kerül, akkor a fiatalságot, szépséget, egészséget is mindörökre megvásároltuk. Mi ez, ha nem ámítás? Miként válhatnánk csupán tárgyak megszerzésével boldoggá? A reklámok bizonyos típusai nemcsak közvetve, a fogyasztás gerjesztése által okoznak környezetszennyezést, hanem közvetlenül is károsítják a környezetet. Ezek az ingyenes szórólapok, prospektusok és reklámújságok. Felmérések szerint Magyarországon egy háztartásra átlag évi 11 kg reklámküldemény ("szemétposta") jut. Ez azt jelenti, hogy egy Győr nagyságú város lakóit évente 580 tonna reklámanyaggal árasztják el, ezek gyártásához évente 1276 tonna fát vágnak ki, 55 millió liter vizet és 3248 MWh energiát használnak fel.
Nem kérsz a reklámküldeményekből? Ragassz ki postaládádra "Nem kérünk szórólapot!" feliratú matricát! Csatlakozz a Facebook-on is!

szórólap, szemét, hulladék, nem kérek szórólapot, faírtás

Ne termelj szemetet!

Elkövetkezik az a pillanat, amikor nincs szükséged többé valamire, pedig az még nem is romlott el. A kidobás nem éppen a legjobb megoldás... De akkor hova kerüljön?
Szervezz csere-bere piacot a közeledben levő művházba! Minden olyan tárgyat (legyen az ruha, játék, kakukkos óra, kispárna, lavór, virágcserép vagy bármi más) hozhatnak rá az emberek, ami még szép és használható, csak éppen feleslegessé vált a háztartásban, és csak a helyet foglalja. A behozott tárgyakat önkéntesek gyűjtik az asztaloknál, amikért kuponokat osztanak. A kuponokat pedig értékes, hasznos kincsekre lehet cserélni, olyan tárgyakra, amiket mások hoztak.

Szabad Boltot is nyithatsz. A "freeshop" egy különleges hely, ahol minden 0 Ft-ért elvihető. A lényege, hogy innen úgy is magaddal vihetsz dolgokat, hogy nem hoztál magaddal semmit. És fel is ajánlhatsz a többieknek, amit csak szeretnél, feltéve hogy az tiszta és működőképes. A kezdeményezés mottója: "Ne vásárolj, és ne adj el! Adni és kapni jobb." Évek óta létezik Budapesten szabadbolt, korábban állandó helyszínen, ma inkább utcai kitelepülések formájában.

Az adománygyűjtés is egy jó módja annak, hogy megszabadulj a feleslegessé vált tárgyaidtól, ráadásul így segíthetsz is valakinek. Sok szervezet szívesen fogad adományokat, és nem csak ruhát!
Adományozási portál
Hulladékhierarchia

Környezetbarát Kert

Aki közelebb áll a földhöz, a természethez, tudja, hogy az élet körforgásban működik. "Egy-másfél hektár föld már lehetővé teszi a táplálék és fűtőanyag megtermesztését egy négytagú család számára." - állítja egy vidéken biogazdálkodást folytató fiatalember, J. A. Ők önellátásra törekszenek, szeretnének nem pénzalapú, közösségre épülő boldog életet élni.
Csempéssz az életedbe minél többet az ökoszisztémából!

Kertészkedj! Nevelj konyhakertet!

Kóstolj bele te is a vidéki élet ízébe, vagy akár gyakorolj "miniben", fűszernövényekkel a nagyvárosi balkonodon!

Corvinus_díszkert_03

A kertészkedés környezetbarát és rendkívül izgalmas ága a permakultúra. Pontosan az ellentéte a manapság uralkodó monokultúrás ipari termesztésnek, amelyben végeláthatatlan táblákon csupán egyféle növényt, például búzát termesztenek, energiaintenzív módszerekkel, mérgező növényvédő szerek használatával. Feltalálója, Bill Molison Ausztrália hegyei között a természetet megfigyelve jutott el egy alapgondolathoz, melynek lényege, hogy létre lehetne hozni az ember számára hasznos fajokból a természetes életközösségekhez (például egy erdőhöz) hasonlóan működő fenntartható ökológiai rendszereket, és ez által drasztikusan csökkenteni az emberi szükségletek megteremtésének ipari háttér, és energiaigényét, környezetromboló hatásait.
www.permakultura.hu
Az utóbbi években, hazánkban is divatba jött a városi közösség kertészkedés. Egy kerületben, vagy területen lakó, különböző korú és hátterű emberek önkéntes közösségbe szerveződve egy közös kertben kertészkedhetnek, mindenki a saját parcelláján. A művelendő terület általában egy addig kihasználatlan, elgazosodott városi rész, amit a tulajdonos beleegyezésével mini paradicsommá változtatnak: a sok zöldség, gyümölcs és virág nemcsak a tagok hasznát szolgálja, de a város látképét, hangulatát is javítja.

Komposztálj!

Hazánkban a háztartási hulladék harmadát szerves anyag teszi ki, amely komposztálással újrahasznosulható. Mi a komposzt? Komposztnak azt a földszerű anyagot hívják, amely növényi maradványokból "készül", mikroorganizmusok, gombák és más talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre. Komposztálás során a természet körfolyamataiba jut vissza az ételmaradékunk.

komposzt1

A komposztálás a társasházak udvarán is megoldható. Ma már sokféle méretű, formájú komposztáló edényt be lehet szerezni, illetve te magad is készíthetsz komposztládát. Az így előállított szerves anyag a cserepes növények földjéhez adva kiváló tápanyagként szolgál. Kezdeményezd az önkormányzatnál, hogy alakítsa ki a települési vagy kerületi komposztgyűjtést! A nagyvárosi komposztálásra már van néhány magyarországi jó gyakorlat is.
"Miért? Mert a növényeknek a humusz a legjobb koszt! A tápanyagban gazdag, csodálatos komposzt! Amit - ha békén hagyjuk - a Természet szétoszt!"
www.komposztmester.hu
Építs komposzt kast, a legjobb környezetvédelmi megoldás!

Ültess fákat!

Miért ne lehetne a te településed az alma- vagy szilvafák fővárosa? Kezdeményezd, hogy helyi tájfajtákból álló gyümölcsöst ültessenek a kertekben, utcákon vagy a település határában lévő felhagyott földeken! A régi tájfajták előnye, hogy évszázadok alatt már alkalmazkodtak a helyi környezeti viszonyokhoz, így sajátos ízviláguk mellett ellenállóbbak is, mint a napjainkban elterjedt világfajták.
A tájfajtákat őrző gyűjtemények kezelői szívesen nyújtanak segítséget:
Ökológiai Intézet
Castanea Környezetvédelmi Egyesület
Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület

Városban laksz? Csatlakozz te is gerilla mozgalomhoz! Az éjszaka leple alatt ültessetek be virággal egy-egy sivár, kopár közteret! Nem kell hozzá más, csak néhány cserép virág és lelkesedés. Hidd el, másnap nagyon hálásak lesznek az arra járók!
 

Madárbarát kert

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak.
www.mme.hu

Zöld iroda, Ökoiskola, Ökoóvoda

A Zöld Iroda Program célja egy-egy szervezet irodáinak környezetközpontú fejlesztése, a környezet- és emberbarát működés feltételrendszerének kidolgozása, a működési költségek optimalizálása, a szervezet működéséből fakadó káros környezeti hatások csökkentése, illetve a dolgozók környezettudatosságának növelése.
Zöldiroda
Egy "Ökoiskola" abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során. Ökoiskolává bármely iskola válhat, amely pályázik erre a címre, és teljesíti a kritériumrendszert.
Magyarországi Ökoiskola Hálózat honlapja
ZöldÓvoda
Környezeti Nevelési Program
Oktatási segédanyag pedagógusoknak

Kirándulj! Látogass el Nemzeti Parkjainkba!

Élj a fenntartható turizmus és ökoturizmus lehetőségeivel! Magyarországon közel 11 000 kilométer jelzett turistaút található. Erdei ösvények, csörgedező patakok, folyók, tavak, asztallap-simaságú rónaság, dombvidék, mesebeli alakok a cseppkőbarlangokban... bőséggel van mit felfedezni. A legrangosabb útvonal az egész országot átszelő Kéktúra. 1100 km hosszúságban kanyarog a Dunántúli- és az Északi-középhegységen át a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Hollóháza községig. Jelzése: kék sáv.

tanösvény_03

Azoknak, akik könnyebb sétákat téve szeretik felfedezni a természet gazdag kincsesházát, a természetvédelmi területeket, tájvédelmi körzeteket, nemzeti parkokat érdemes bejárniuk. Ezek közül az UNESCO az egész emberiség védendő kincsévé, azaz a világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki-karsztot, és a Hortobágyi Nemzeti Parkot. A védett területek nagy része nyitva áll minden természetbarát előtt. A szakvezetéses szervezett túrákról a nemzeti parkok igazgatóságai készséggel adnak felvilágosítást.
Nemzeti Parkok elérhetőségei
Ökoturizmus a Falusi Turizmus oldalán a "természeti értékek" alatt

Miért fontosak az erdők?

Az erdők élővilágának sokfélesége a földi élővilág gazdagságának jelentős részét rejti magába, a fajok több mint fele erdőkben él. CO2 megkötő képességüknél fogva rendkívül fontos szerepük van a Föld éghajlatának megőrzésében. Ők az igazi klímamentők!

erdok01

A Föld tüdejének is nevezett trópusi esőerdők sajnos nagy ütemben fogyatkoznak, percenként négy futballpálya méretű őserdő tűnik el az Amazonas mentén emberi tevékenység következtében. 1000 évvel ezelőtt a mai Magyarország területének kb. 85%-át borították erdők, jelenleg ez az arány 20%. Alapvető feladatunk, hogy megismerjük és megvédjük az erdőket!

Beszélj róla!

Az iskolában vagy munkahelyeden szervezz előadást, beszélgetést a klímaváltozás, környezettudatos életmód, fenntartható fejlődés mindannyiunkat érintő kérdéseiről, a környezeti és szociális problémákról! Gondolkodjatok azon, hogy a mi életmódunk mennyiben járul hozzá ezekhez a problémákhoz? Hogyan változtathatnánk rajta saját magunk a mindennapjainkon keresztül?
Mik a fenntartható életmód ismérvei? A hozzánk közel álló emberek nagy hatással vannak gondolkodásmódunkra és viselkedésünkre. Egy-egy őszinte megnyilvánulás a témáról hatásosabb lehet bármilyen személytelen klímakampánynál. Persze mindenkihez meg kell találni a megfelelő hangnemet és helyzetet, amikor is előrukkolhatunk ilyen gondolatokkal.

Barátkozz! Csatlakozz civil kezdeményezésekhez!

Legyél önkéntes! Az önkéntes tapasztalatok az önzetlenség örömét nyújtják, segítenek a pályaválasztásban, lehetőséget adnak, hogy életszerű keretek között tanulj, barátokat szerezz. Ha 18-30 éves vagy, külföldön is kipróbálhatod magad, a klíma érdekében keresd a környezetvédelmi programokat:
Önkéntes Központ Alapítvány

Támogasd a magyarországi civil kezdeményezéseket! Támogatásod pl. egy-egy petíció aláírásával, demonstrációkon vagy bojkottban való részvételeddel fejezheted ki. De az is lehet, hogy lesz egy kreatív klímavédő program, amit te találsz ki és valósítasz meg!
Néhány civil szervezet, mely segíthet az eligazodásban és a fenntartható életmód kialakításában:
KÖTHÁLÓ
Ökológiai Intézet
Bocs Alapítvány
BME Egyetemi Zöld Kör
Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség
Greenpeace
Hulladék Munkaszövetség
Ökoszolgálat
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet

Tájékozódj! Tanulj! Olvass!

Nagyon fontos, hogy hiteles forrásból szerezzük a számunkra szükséges információkat!
A fenntartható életmód és környezettudatosság eléréséhez ajánljuk elsősorban az Ökológiai Intézet anyagait!
Greenfo "zöld iránytű a neten"
Pedagógiai anyagok

Legyen településed klímabarát!

A Klímabarát Települések Szövetségének fő célja, hogy Magyarországon minél több településnek legyen saját, szakmailag megalapozott klímastratégiája, és hogy segítse a helyi klímaprogramok megvalósítását. A Szövetség nyitott minden város, falu és helyi közösség számára, amelyek az éghajlatváltozásra az eddigieknél alaposabban fel kívánnak készülni!

Szervezz klímaébresztő filmestet!

Az utóbbi években jó néhány fantasztikus film született, amely felnyitja a szemünk a helyzet komolyságára, és tettekre inspirál. Mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mit jelent klíma-tudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni? A választ filmekből kaphatjuk meg.
Néhány melegen ajánlott "alapmű": Otthonunk, Tárgyaink története, Ideje észhez térni, A közösség ereje, Átalakuló városok, Hülyeség kora, Klímaébresztő
Ha szívesen szerveznél filmestet, de egy kicsit tanácstalan vagy, hogyan csináld, keresd fel a Védegylet Global Projektjét! Fontos, hogy a film után a nézők arra inspirálják egymást, hogy a változások alkotó részei legyenek, mintsem elszenvedői. Ezért érdemes beszélgetést, játékot, interaktív programot tartani, közösen ötletelni az alternatívákról!

Összeállította:
Jagodics Edit (Zöld Fiatalok)
Frissítette:
Németh Melinda (önkéntes)Bookmark and Share