Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Fenntartható Fejlődés

nyomtatható verzió

Fenntartható Fejlődés (Sustainable Development)

 

Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a kifejezéssel, de sokrétűsége miatt nehezen megfogható. Ebből adódóan sokféleképpen gondolkodunk róla, véleményeink megoszlanak. De egy biztos: Rólunk szól és a mi érdekünk, hogy beszéljünk róla! Az emberi faj megőrzése érdekében cselekedni kell, mégpedig azonnal.

 

Ehhez mi egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, dr. Gyulai Iván munkájának közzétételével:

 

Gondolatok a Fenntartható Fejlődésről

 

A 25 fejezetből álló anyag összefoglalja és bemutatja - a sokat hangoztatott- Fenntartható Fejlődéssel kapcsolatos információkat és ökológiai szempontból vizsgálja a "fejlődés" aspektusait.

Fontos, hogy ismerjük az előzményeket. Az alapfogalmakat tisztázása után rávilágít a világ folyamatainak összefüggéseire és rámutat a jelenlegi életvitel és felfogás veszélyeire. Rendszerszemléletben gondolkodva boncolgatja az általunk kreált problémák okait és felhívja a figyelmet többek között arra, hogy az okokat kell keresni és kezelni, nem pedig az okozatot!

Kiderül továbbá az is, hogy a fejlődés és a növekedés között mi a különbség, illetve ezek hogyan függnek össze.

Minden egyes cselekedetünk hatással van ránk és környezetünkre, ennek hosszú távú következményeit az idő méri meg. Így lehetséges, hogy egykori dicsőséges és ünnepelt cselekedeteink idővel bajt és problémákat zúdítanak ránk. Hogy mi lehet ennek az oka?

 A választ keressük az anyagban.

 

Rendszerszemléletben való gondolkodásra, az emberiség problémáinál az okok feltárására és megoldására buzdít minket az írás, melynek üzenete:

 

"Korunk problémáinak megválaszolása Önmagunkban rejlik. Szeretném, ha majd elhinnék, hogy a reménysugár mi, Önmagunk vagyunk! A válasz bennünk van, másképp gondolkodásunkban rejlik!" (Dr. Gyulai Iván)