Elindult a fővárosi szelektív fesztivál

nyomtatható verzió
2013. szeptember 18., szerda.
A szelektív hulladékgyűjtés elősegítése, a fővárosi lakosok minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) programsorozatot indít "A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer" program keretében.

2013 augusztusáig a házhoz menő rendszerben kihelyezett gyűjtőedényzetekben összesen több mint 176 ezer kilogramm fém- és műanyag hulladékot, valamint több mint 346 ezer kilogramm papírhulladékot gyűjtöttek be. Mára már Budapest közel egynegyedén történik háznál a szelektív hulladékgyűjtés. A lakosság visszajelzései pozitívak.

szelekt_05

forrás: FKF Zrt.

A Fővárosi Szelektív Fesztivál célja, hogy az egyes kerületekben még alaposabban megismerkedjen a lakosság a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel, a környezetvédelem fontosságával, a projekt előnyeivel, a vele járó kötelezettségekkel.

"A Fővárosi Szelektív Fesztivál feladata a tájékoztatáson túl a közvélemény formálása, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Jól tudjuk, hogy a szelektív gyűjtés már a háztartásokban, a családoknál eldől, ezért fontos, hogy megmutassuk: egy kevés odafigyeléssel nagymértékben megóvhatjuk környezetünket" - mondta dr. Szűcs Panni, a BVK Holding kommunikációs és PR-igazgatója.

szelekt_02

A programsorozat Budapest tizenhat helyszínén várja az érdeklődőket, minden helyszínen egy hétig. Kiállítás, interaktív játékok, makett, különböző versenyek és öko-kézműves foglalkozások teszik izgalmassá ezeket a napokat. Dr. Szűcs Panni a megnyitón három pályázatot is meghirdetett: "Szeretnénk, ha minél nagyobb körben ismernék meg a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programot a fiatalok, és minél többen aktívan segítenének az otthoni szelektív hulladékgyűjtésben, ezért három korosztályban hirdetünk pályázatot. Az óvodásoktól, kisiskolásoktól rajzokat várunk, a felső tagozatosok hűtőmágnes-tervezésben, a középiskolások pedig kisfilmek készítésében mérhetik össze kreativitásukat, miközben olvasnak, hallanak és részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtésben."

A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer keretében másfél-két év alatt összesen 200 ezer új szelektív hulladékgyűjtő pontot létesítenek.

szelekt_06

forrás: FKF Zrt.

"A gyűjtőpontok kialakítását 2013. március 25-én kezdtük, és 2014. december végén fejezzük be. Előre meghatározott ütemterv szerint haladunk, jelenleg mintegy 50 ezer gyűjtőpontot alakítottunk ki. A társasházakhoz 240 literes, a kertes házakhoz 120 literes edényeket telepítünk. Az uniós és a hazai támogatásnak köszönhetően a lakosoknak sem az edényekért, sem a szolgáltatásért nem kell külön díjat fizetniük" - mondta el Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója.

A Fővárosi Szelektív Fesztivál programjait az Öko-Pack, a Humusz Szövetség és az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés biztosítja. A civil szervezetek kiállítással, játszóházzal, kézműves-foglalkozásokkal, alternatív tanórákkal segítik a tájékoztatást.


Bővebb információk:
Kelemen Petra
ISSUES Management Tanácsadó Kft.
E-mail: kelemen.petra@issues.hu
Mobil: 20 520 1858

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekből kiindulva, az alábbi fontos tudnivalókat érdemes még ismerni:

Mi lesz veled üveg?
Az üveget továbbra is a gyűjtőszigeteken és a hulladékudvarokban lehet majd elhelyezni. Oka, hogy a bedobás olyan zajhatással jár, ami zavarja a lakókat.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az üvegek gyűjtése továbbra is közterületen történik majd, azonban a konténerek fokozatosan, a közlekedési csomópontok, kereskedelmi központok közelébe kerülnek áthelyezésre.

Mikor lesz nekünk is saját gyűjtőnk?
Terv szerint 2014 végére a rendszer teljesen kiépül. 2013 márciusától minden kerületben egy-egy körzetben megkezdődik a szelektív házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás. A bevont körzetek száma folyamatosan bővülni fog.

A gyűjtőtartályok kiszállításának tervezett ütemezése 2014 decemberig (táblázat - kerületi bontásban, utcanév szerint)

Szelektív tartályok ürítési rendje és ideje

A szelektív hulladék elszállításának gyakorisága társasházak esetében hetente 1 alkalommal, kertes és családi házaknál 4 hetenként. Amennyiben az első ürítési nap hétfőre esett, akkor társasházaknál az attól számított minden hétfő, családi házaknál pedig minden 4. hétfő lesz az ürítés napja. A hulladékbegyűjtő autó érkezése az adott napokon reggel 5 órától várható. A papíros és a műanyag-fémes tartályok tartalmát két különböző hulladékbegyűjtő autó szállítja el, ezért kérjük,hogy az első edény leürítése után a másodikat még ne húzza vissza a helyére.

Mit hogyan gyűjtsek, mit dobhatok bele?

További kérdések és válaszok

Facebook oldal
 Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Elindult a fővárosi szelektív fesztivál' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'elindult_a_fovarosi_szelektiv_fesztival'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A szelektív hulladékgyűjtés elősegítése, a fővárosi lakosok minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) programsorozatot indít "A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer" program keretében.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/ht'; function encapsulate_item_article_1338_716281( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1338_716281( $tv ); ?>