New York komposztálja az élelmiszer-hulladékokat

nyomtatható verzió
2013. június 24., hétfő, 12:23
Michael R. Bloomberg polgármester mindig bebizonyítja, hogy egy nagyváros is gondolkodhat, cselekedhet környezettudatosan. Most újabb ügyet vállalt fel: elvárja a New York-i lakóktól, hogy gyűjtsék szelektíven élelmiszer-hulladékaikat, komposztálás céljából!

Több tucatnyi város, köztük San Francisco és Seattle is elfogadták már az otthoni élelmiszer-hulladékok újrahasznosítására vonatkozó szabályokat, azonban a New York-i közegészségügyi tisztviselők túlságosan sűrűn lakottnak találták a várost ahhoz, hogy sikeresen bevezethessék a programot.

A New York-i városi mintaprogram azonban váratlanul magas részvételi arányt mutatott! Ennek eredményeként a Bloomberg kormány kiterjeszti azon nagyratörő tervét, hogy az élelmiszer-hulladékokat elkezdjék városszerte gyűjteni.

newyorki_02

Maxie Santiago a manhattani 600 lakásos épület hatodik emeletén épp üríti összegyűjtött ételmaradékait a barna gyűjtőbe.

A kormány közel jövőbeni tervei között szerepel egy komposztáló üzem bérlése is, amely évi 100 000 tonna ételmaradékot képes kezelni. Ez a mennyiség a városi lakosság élelmiszer-hulladékainak mintegy 10%-a.
Felkészülve az élelmiszer-hulladékok újrahasznosításának gyors növekedésére, a kormány ajánlatokat keres a következő 12 hónap során, hogy kiépülhessen az a New York-i régiójú üzem, amely képes a lakosok élelmiszer-hulladékainak kezelésével biogázt előállítani, majd azt villamos energiatermelésre használni.

"Igazán jelentős átalakítás lesz ez" - mondta Mr. Caswell F. Holloway - alpolgármester. "Olyan hulladékgazdálkodási rendszert szeretnénk, melyből alig kerül ki szemét a lerakóra."

A lakossági program kezdetben önkéntes alapon fog működni, de a tisztviselők szerint néhány éven belül kötelezővé alakulhat. Azon New Yorkiaknak, akik nem gyűjtik szelektíven élelmiszer-hulladékaikat, pénzbírság kiszabása is lehetségessé válhat, akár csak jelenleg, ha nem hasznosítják újra a műanyagokat, papírt vagy fémet.
Közegészségügyi tisztviselők szerint 150 000 önálló családi ház is beszállhat önkéntesen a következő év során, valamint több mint 100 felhőkarcoló - mely 5%-át jelenti a városi háztartásoknak. Emellett 600 iskola is tervezi a csatlakozást.

A programnak az egész városra ki kell terjednie 2015-16-ra, a közegészségügyi tisztviselők szerint. Ennek keretén belül a lakosok élelmiszer-hulladékaikat - úgy, mint száraz kenyér, csirke csontok és burgonyahéj - egy piknik kosár méretű tartályba gyűjtik saját otthonukban, majd annak tartalmát egy a járdaszegélyen található nagyobb barna tárolóba ürítik, hogy onnan a közegészségügy teherautói elszállítsák.

A bérházak lakói az élelmiszer-hulladékos vödrüket a központi gyűjtőhelyekre rakják le, ugyanoda, ahová újrahasznosítható anyagaikat is.
Eszerint meg kell várni, a New York-iak vajon magukévá teszik-e a programot, tekintettel arra, hogy néhányan talán megalázónak tartanák egy potenciálisan bűzös hulladékkal teli tartály elhelyezését a tipikusan szűk városi konyhákban még akkor is, ha az megkívánná a rendszeres ürítést.

New York eddig középszerű eredményeket ért el az újrahasznosítás területén, mivel a teljes hulladékmennyiség mindössze 15%-át tudták csak eltéríteni a lerakástól a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően.
Az elmúlt 12 hónapban a Közegészségügyi Minisztérium 75 216 felszólítást küldött ki az épülettulajdonosoknak, szelektálás hiányának okán. A köztisztviselők további felszólítások kiküldését várják a jelenlegi költségvetési évben, mivel a minisztérium alkalmazottakat csoportosított át az újrahasznosítás törvényi végrehajtása miatt. Mégis, a lakossági élelmiszer-hulladék program képviselné a legnagyobb fejlesztést az újrahasznosítási erőfeszítések terén, amióta a város 1989-ben elkezdte elkülönítve gyűjteni a papírt, a fémet és az üveget.
"Ez forradalmi előrelépés New York számára - mondta Eric A. Goldstein, a Természeti Kincsek Védelmi Tanácsának kiemelkedő környezetvédelmi csoportjának vezető ügyvédje -. Ha sikeres lesz, rövidesen alig marad szemét a háztulajdonosoknál, amit a régi gyűjtőikbe helyezhetnének."

A város 336 millió dollárt költött tavaly a lakossági hulladék elhelyezésére, nagy részét hulladéklerakókra exportálva Ohio, Pennsylvania és Dél-Karolina területén belül.
Az élelmiszer-hulladékok és egyéb szerves anyagok mintegy harmadát teszik ki az összes lakossági hulladéknak. A város megközelítőleg 100 millió dollárt takaríthatna meg évente azzal, ha ezeket nem helyezné hulladéklerakókra, állította Ron Gonen, az újrahasznosítás és fenntarthatóság helyettes közegészségügyi biztosa.

A szakértők már régóta bírálják az újrahasznosítást, mint Mr. Bloomberg környezetvédelmi eredményeinek gyenge pontját. Azonban úgy tűnik, ő a program jelentős fejlesztésével kívánja zárni hivatali idejét. Mr. Bloomberg februárban "New York City végső újrahasznosítási határának" nevezte az élelmiszer-hulladékok gyűjtést.
"Minden évben 1,2 millió tonnányi élelmiszer-hulladékot temetünk el lerakóinkon, ennek költsége pedig mintegy 80 dollár/tonna - mondta -. Ez a hulladék hasznosítható trágyaként, vagy átalakítva energiaként jóval alacsonyabb áron. Ez pedig mind a környezet, mind az adófizetők számára jó."

A város nem kezeli a kereskedelmi hulladékokat - a vállalkozásoknak magánfuvarosokat kell alkalmazniuk, azonban a kormány javaslatot kíván tenni olyan törvény meghozatalára, amely megköveteli az éttermek és élelmiszeripari vállalkozások élelmiszer-hulladékainak újrahasznosítását.

A közegészségügyi tisztviselők azt mondták, a legújabb kísérleti programok már felbátorították őket. Helenában, a manhattani 600 lakásos épületben a tartályokat minden egyes emeleten külön hulladék szobákban tartják, és a dolgozók naponta ürítik. Az épület tulajdonosa, a Durst szervezet szerint a komposztálható anyag súlya folyamatosan emelkedik, összesen 125 font (1 font = 453,6 gramm, tehát 56,7 kg - a szerk.) naponta.

newyorki_01

Ilyen barna tartályokba gyűjtik az egyes háztartások élelmiszer-huladékaikat.

Fényképezte: Benjamin Norman.

Staten Island Westerleigh részén tavaly áprilisban a város 3500 családi háznak ajánlott fel barna tartályokat, konyhai konténereket és komposzt táskákat. A lakosoknak elmondták, hogy gyűjtsék külön az összes élelmiszert, valamint a szennyezett papírokat, úgy, mint szalvétákat és tányérokat. Már 43%-uk viszi ki a tartályokat a járdaszegélyre a heti összegyűjtéshez, mondta Mr. Gonen, rangidős közegészségügyi tisztviselő.
A környéken lakó Ellen és Thomas Felci lelkesen részt vesznek a programban. Mostanra minden a barna tartályban landol: olyan dolgok, mint a kukoricacsuhé és a brokkoli szára, de hús nem (Mr. Felci azt mondta azért, mert fél a mosómedvéktől). Mrs. Felci szerint egy héttel a kipróbálás kezdete után a tartályból származó kellemetlen szagra lett figyelmes, amit a mosogató mellé helyezett a konyhában. A problémát a tartály gyakoribb ürítésével, valamint szódabikarbóna alkalmazásával oldotta meg.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ami fejenként 180 kg-ot jelent! Az összmennyiség 21%-áért a háztartások felelősek, hazánkban a legnagyobb mennyiségért - vagyis 62%-ért - a feldolgozóipar a felelős. Az élelmiszer-hulladékokról, az általuk okozott problémákról és a lehetséges megoldásokról bővebben Élelmiszer-hulladék c. írásunkban tájékozódhattok.
Kezdeményezések hazánkban is indultak már, a Budai Komposztmesterek a Környezetért Kft. az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. anyagi támogatásának köszönhetően 2010. novemberében indította hazai társasházi komposzt programját, melyről Budapesti Komposztáló Lakóközösség Program c. írásunkban olvashattok.

 

Forrás: The New York Times
Eredeti cikk: Bloomberg plan aims to require food composting

Fordította és írta: Kump Edina, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

 Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'New York komposztálja az élelmiszer-hulladékokat' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'new_york_komposztalja_az_elelmiszer_hulladekot'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Michael R. Bloomberg polgármester mindig bebizonyítja, hogy egy nagyváros is gondolkodhat, cselekedhet környezettudatosan. Most újabb ügyet vállalt fel: elvárja a New York-i lakóktól, hogy gyűjtsék szelektíven élelmiszer-hulladékaikat, komposztálás céljából!'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/okoriado'; function encapsulate_item_article_1326_141542( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1326_141542( $tv ); ?>