Gyűjtse együtt a fém- és műanyaghulladékot!

nyomtatható verzió
2011. június 10., péntek.
A FKF Zrt. 2011. június 9-től Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot.

 A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt darab hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga színű műanyag- és a szürke színű fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyag- és a fémhulladékot. A kétféle hulladékot az ürítést követően különválogatják és újrahasznosítják. Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, és ezáltal nagyobb tisztaság és nyugalom uralkodjék a fővárosban.

szelektív hulladékgyűjtés, fkv, műanyag, pet, alu

A tartályokon ez a matrica lesz megtalálható

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011 januárjától a hulladékgyűjtő szigeteken kísérleti jelleggel bevezette a fém- és a műanyaghulladék együtt gyűjtését Budapest két kerületében, a X. és XXI. kerületben. A kísérlet sikeresnek bizonyult. Ennek alapján az FKF Zrt. úgy döntött, hogy kiterjeszti intézkedését az egész fővárosra, abból célból, hogy a lakosok nyugalmát és a környezet védelmét is szolgálja.
Az új begyűjtési rendszer azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben egyre több lakossági panasz érkezett az FKF Zrt.-hez arról, miszerint sokan felborítják a fémhulladék-gyűjtő tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében. Ennek a problémának az orvoslására született az a megoldás, hogy júniustól a fém és a műanyaghulladék-gyűjtő tartályokban együtt gyűjtik a fém- és műanyaghulladékot. A műanyagot ugyanis az FKF Zrt. hulladékszállító járművei naponta szállítják el, ezért nagymértékben csökken az idő, és ezáltal az esély arra, hogy felborítsák a konténereket. A fémet korábban kéthetente szállították el, ami nagymértékben tette lehetővé, hogy többször feldöntsék a tartályokat.
Az intézkedés további előnye az, hogy a műanyag- és a fémhulladék együttgyűjtésére két konténer áll rendelkezésre, ezáltal jelentősen csökken a túltelített tartályok száma.
A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is öt konténer üzemel majd. A sárga műanyag-, valamint a szürke fémgyűjtő-tartály továbbra is megmarad. Költséghatékonyság szempontjából ugyanis fontos tényező, hogy nem kell bevonni a tartályokat és erre külön pénzt költeni. A változásról a tartályokra kihelyezett figyelemfelhívó táblák tájékoztatják a budapesti lakosokat, és jelzik, hogy pontosan hova lehet bedobni a fém- és műanyaghulladékot.

Az FKF Zrt. egyik legfontosabb feladatának a környezetvédelmi előírások betartása mellett az átlátható, jogszabályoknak megfelelő működést tartja, ezért a szelektív hulladékgyűjtésből származó haszonanyagok újrahasznosítását évek óta a közbeszerzési eljárások során kiválasztott partnerének segítségével valósítja meg. Az egybegyűjtött fém- és műanyaghulladékot az FKF Zrt. kukásautója a partnerének telephelyére szállítja, ahol azt az ott dolgozók különválogatják. A szalagra helyezett fém- és műanyaghulladékból kiválogatják a fémet, amit külön helyen gyűjtenek. A cél az, hogy a szelektált hulladék másodnyersanyagként visszakerüljön az ipari termelésbe.
A X. és a XXI. kerületben bevezetett intézkedés sikere nyomán az FKF Zrt. Budapest összes kerületére kiterjeszti a fém-és a műanyaghulladék együttgyűjtését. A Társaság számít a lakosság véleményére, benyomásaira és tapasztalataira, ezért az alább található elérhetőségekre várja az észrevételeket.

Forrás: fkf.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Gyűjtse együtt a fém- és műanyaghulladékot!' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'gyujtse_egyutt_a_fem_és_muanyaghulladekot'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A FKF Zrt. 2011. június 9-től Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/erdekessegek'; function encapsulate_item_article_1123_321246( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1123_321246( $tv ); ?>