Kóstoltad már a saját paradicsomodat?

nyomtatható verzió
2011. május 13., péntek, 1:37
Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!

 Készítettél reggelit a saját terményeidből?

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál! Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű - esetleg szennyezett - a föld (lsd. forgalmas út menti kertek, "városi tanyák").
A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. A komposztálóból szépen - a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó lapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni!

A képen látható komposztáló kasban például 15 féle növényt találunk: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom.

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

Kasunk nemcsak biztonságos táplálékforrás, hanem a komposztálással egy csapásra harmadával(!) csökkentettük a kukába kerülő szemét mennyiségét is!

Használjuk igény szerint:
1) A komposztáló kas, mint veteményes
Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagyma, stb. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!

2) A komposztáló kas, mint melegágyás
Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

TIPP
Ha nagyon tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni!

Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás - egy helyben!

Komposzkas építési folyamata képekben
Összeállítási segédlet letölthető formában: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/files/pdf/komposztalo_kas.pdf

Összeállította:
Hankó Gergely
gergely@okopack.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Kóstoltad már a saját paradicsomodat?' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'kostoltad_mar_a_sajat_paradicsomodat'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/erdekessegek'; function encapsulate_item_article_1119_548631( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1119_548631( $tv ); ?>